همه چیز درباره شخصیت شناسی ؛ بررسی تیپ های شخصیتی در مدل MBTI
شخصیت شناسی احتمالا موضوعی است که تاکنون ذهن شما را هم درگیر کرده است.
آیا برایتان اتفاق افتاده که هنگام توصیف خود، شروع کنید به نام بردن ویژگی های ظاهری تان؟
به طور مثال، من یک دختر ۲۱ ساله با موهای بلند قهوه ای هستم و قد بلندی دارم.
اما زمانی که به درون خود نگاه می کنیم، از خود می پرسیم که به راستی ما کیستیم؟
پاسخ این سوال در گرو دانستن تیپ شخصیتی ماست.
ما در این مقاله به طور کلی بیان می کنیم که شخصیت چیست و انواع تیپ های شخصیتی کدام است؟
و همچنین به بررسی نقاط ضعف برخی از آنها می پردازیم؛
در نهایت خواهیم گفت شناسایی درست تیپ شخصیتی چه نقشی در زندگی ما دارد.
آنچه در این مقاله می خوانیم…
۱- شخصیت چیست؟
۲- انواع تیپ های شخصیتی در مدل MBTI
۳- آیا داشتن یک نوع تیپ شخصیتی خاص برتری محسوب می شود؟
۴- با شخصیت شناسی کنترل زندگی خود را در دست بگیرید
۱- شخصیت چیست؟
در علم شخصیت شناسی، به طور کلی میتوان شخصیت را به آن دسته از الگوهای معینی از تفکرات، هیجانات و رفتار هایی نسبت داد که می تواند سبک زندگی افراد را در تعامل با محیط اجتماعی و مادی شان رقم زند.
از طرف دیگر می توانیم شخصیت را اینگونه تعریف کنیم: شخصیت، ویژگی های نسبتا پایدار و با ثباتی است که در توصیف آنها از صفاتی مانند زودرنج، پرحرف، درونگرا، برونگرا، مضطرب و غیره استفاده می کنند. ویژگی های شخصیتی وراثتی نیستند و افراد می توانند آن ها را تغییر دهند.
همچنین می توان شخصیت را به عنوان ویژگی هایی که با استفاده از آنها می توان رفتار فرد را پیش بینی کرد تعریف کرد.
هدف از شخصیت شناسی چیست؟
هدف از شخصیت شناسی درک ویژگی هایی است که تا به حال از آنها اطلاعی نداشته ایم؛ به این صورت که آیینه ای بسازیم و در آن به شناسایی و مشاهده خودمان بپردازیم. همچنین خود را ارزیابی کنیم و بفهمیم که چیستیم ،کیستیم؟ چه شخصیتی داریم؟ چه احوال و آمالی داریم؟ چه انگیزه ها و مشوق هایی داریم؟ و در شرایطی که تا الان تجربه اش نکردیم چه عکس العمل هایی از خود نشان می دهیم.
نظریات پایه ای شخصیت شناسی توسط چه دانشمندانی مطرح شده است؟
شخصیت شناسی در میان نظریه پردازان ابتدا با چند نظریه تاثیرگذار توسط زیگموند فروید، آلفرد آدلر، گوردون آلورت، هانس آیزنک، ابراهام ماسلو و کارل راجرز مطرح شده است.
گوردن آلپورت در ارتباط با شخصیت شناسی گفته است: شخصیت، سازمان بندی پویایی در درون فرد دارد و شامل آن دسته از نظام های روانی و فیزیکی می شود که رفتار و تفکر فرد را شکل می دهد.
ابعاد شخصیتی افراد در طول زندگیشان پایدار می باشد که نیمی از آن مربوط به ژنتیک و نیمی دیگر تحت تاثیر محیط زیستی که در آن قرار گرفته اند است.
شخصیت هر فرد دارای صفات مشخصی است که هر کدام از این صفات، منعکس کننده الگوهای مشخصی از افکار، احساسات و رفتار های فردی است. به طور کلی هر فرد هنگام شناخت شخصیت خود، به دنبال ثبات و یکپارچگی است.
۲- انواع تیپ های شخصیتی در MBTI
نیازها، خواسته ها، علایق، مهارت های افراد با یکدیگر متفاوت است. به همین خاطر ممکن است یک شخص علاقه بیشتری به انجام دادن کاری از خود نشان دهد در حالیکه شخصی دیگر به انجام آن کار هیچ تمایلی نداشته باشد. در اینجاست که می گویند افراد باید شغل های متناسب با شخصیت خود را انتخاب کنند چون ممکن است در آینده با مشکلاتی روبه رو شوند.
آزمون شخصیت شناسی، توسط نظریات کارل گوستاو یونگ پایه گذاری شده است.
ام بی تی آی، آزمونی است که به تحلیل تیپ های شخصیتی پرداخته است. این آزمون شخصیت هارا به ۱۶ تیپ مختلف تقسیم می کند که عبارتند از: ( منطق دان، معمار، مجادله گر، فرمانده، میانجی، حامی، پیکار گر، قهرمان، مدافع، تدارکاتچی، سفیر، مجری، ماجراجو، چیره دست، سرگرم کننده، کارآفرین).
برونگرا Extravert
اینگونه افراد بسیار اجتماعی، فعال و دوستدار تعامل با دیگران هستند، با دل و جرات، و به انجام کار های هیجانی علاقه مند هستند. افراد دارای تیپ شخصیتی برونگرا در اکثر موارد با دید مثبت به مسائل نگاه می کنند اما هنگام بیان مسائل بسیار قاطع عمل می کنند. همچنین به پژوهش کردن علاقه ی زیادی دارند.
نقاط ضعف شخصیت برون گراها
در شخصیت شناسی این دسته گفته شده آنها قبل از اینکه در رابطه با موضوعی درست فکر کنند، شروع به تصمیم گیری می کنند و به نظرات دیگران توجهی نشان نمی دهند. هنگام مواجهه با یک مشکل به فکر یافتن راه حل دقیقی نیستند و اغلب اوقات فرصت کافی در اختیار دیگران قرار نمی دهند تا آنها هم به ارائه نظراتشان بپردازند.
درونگرا introvert
افراد با تیپ شخصیتی درون گرا زمانی که درون یک جمعی قرار بگیرند، تنهایی و گوشه گیری را ترجیح می دهند، علاقه مند به انجام فعالیت های تکی هستند، از گفتن راز های زندگیشان به دیگران حذر می کنند و بسیار محافظه کار هستند.
نقاط ضعف شخصیت درونگراها
علاقه ای به حضور در جمع ندارند، از اینکه به مدت طولانی در مکان های عمومی حضور پیدا کند بیزارند.
از نظر آنها باید به صورت صریح با فرد خطاکار رفتار کرد و ملایمی در این نوع برخورد ها از خود نشان نمی دهند.
داستانی درباره درون گرایان
پسری را تصور کنید که دارای تیپ شخصیتی درون گرا است و به شدت شیفته ی دختری شده است. حال در این وضعیت پسر مجبور به نشان دادن عواطف خود به دختر است ولی با توجه به تیپ شخصیتی خود که احساسات را در درون خودش نگه می دارد و عادت به بروز آنها ندارد.
این پسر اگر بخواهد رویه پیشین خود را به کار ببرد منجر به از دست دادن عشق زندگی اش می شود. حال الزامیست که پسر وجه درونگرا از شخصیت خود را نمایان کند در این وضعیف پسر وجه درونگرای خود را نشان داده؛ منتها در اکثر موارد وجه برون گرا از ابعاد شخصیتیش درون لایه های وجودی اش پنهان شده و در مواقع خاص مجبور به استفاده از آن می باشند.
- حسی بودن
این نوع تیپ شخصیت مخصوص کسانی است که با استفاده از تمام حواس پنج گانه خود به درک محیط اطراف می پردازند.
شهودی
افرادی که در پی درک حقایق و رابطه بین آنها هستند. بعلاوه برای رسیدن به نتیجه ای مشخص به انجام روش های مختلفی می پردازند.
نقاط ضعف
خلاقیت می تواند حس بسیار خوبی به این گروه از تیپ های شخصیتی القا کند. که در طی گذشت زمان همان خلاقیت تبدیل به نقطه ضعفشان خواهد شد زیرا پس از مدتی از آن خسته شده و در پی یافتن تغییرند. یا گاهی اوقات آنقدر غرق در خیالات خود می شوند که از مسیری که برای خود مشخص کرده اند عقب می مانند.
منطقی(فکری)
برای گرفتن تصمیم از تفکر خود استفاده می کنند، بی طرفانه به مسئله پیش روی خود نگاه کرده و همچنین به دنبال چرایی مسئله می گردند.
احساسی
این دسته از تیپ های شخصیتی علاوه بر اینکه احساسات خود را بروز می دهند به احساسات دیگران هم توجه بسیاری دارند و به درک نیازها و ارزشهایشان می پردازند.
منضبط
در تمام جنبه های زندگیشان انضباط حرف اول را می زند، برنامه ریزی هایشان قانون و قواعد خاصی دارد و همه ی کار های خود را در تایم دقیق و مشخص به سرانجام می رسانند.
ملاحظه کار